Heng Shan Lu

Urban shopping garden

Shanghai - China
2013

Competition upon invitation.

The project takes great consideration of the location and the history of the French Concession in Shanghai. Based on the similarities between European architecture and the architecture of the French Concession, the inspiration starts from the historical Italian tradition of the Ideal City. The goal of the project is to design an outstanding contemporary version of this concept, a unique lifestyle destination where culture, shopping experience, entertainmente, hospitality, natural environment are merged together. The whole complex is designed around a central space, a "Piazza", with stores, restaurants, a hotel and conference-gallery-research spaces disposed all around and a big glass house, in the middle, which is opened on the underground levels and brings inside the natural light. 

The central Piazza is designed as an urban garden, visible and attractive from Hengshan Lu, and part of the building rooftop is covered with organic vegetable gardens. The historical garden will be restored, keeping its extreme natural feeling.

The whole design is permeated by an environmental friendly and sustainable attitude, with the use of natural materials and low consumption plants (geothermal heat and photovoltaic systems).

PROJECT

Claudio Saverino, Tiziano Vudafieri

DESIGN TEAM

Carlo Rivi

Elisa Zhu

Alessandra Bottiroli

Luca Mucciante

Roberta La Vena

Sabrina Sala

Daniele Nicoletti

Claudia Raimondi (maquette)
Cristian Chierici (render)